Injecties voor collageenstimulatie

Een behandeling die de collageenproductie stimuleert en onderhoudt voor een stevige en gladde huid.

Een goed gehalte aan collageen in de huid zorgt voor een stevige en gladde huid. Anders gezegd, het gebrek aan collageen is de oorzaak van een dunne, slappe en gerimpelde huid. Geen wonder dat cosmetica, voedingssupplementen en ook de anti-aging behandelingen focussen op deze gegeerde bouwstof !

Gebrek aan collageen houdt verband met de natuurlijke veroudering : de collageenproductie daalt vanaf de leeftijd van 20 jaar en deze daling wordt geschat op 1% per jaar. Dit betekent een verlies van 30% op de leeftijd van 50 jaar en verklaart waarom de huid er anders uitziet op deze leeftijd. Het collageenverlies kan versneld worden door blootstelling aan de zon of vervuiling, door tabagisme of door de menopauze. Daarom verschijnen de eerste tekens van een verslapte huid soms op jongere leeftijd.

Injecties voor collageenstimulatie, of collageeninductoren, zijn gericht op het stimuleren en behouden van een goede collageenproductie om een stevige en gladde huid terug te winnen en te behouden. Het product dat hiervoor gebruikt wordt is geen collageen, maar een collageeninductor of calciumhydroxyapatiet : een component die onze eigen cellen kan stimuleren om collageen aan te maken.

Veelgestelde Vragen

Preventie van huidverslapping? 

De collageenproductie in de huid neemt langzaam maar zeker af. Wanneer het netwerk van collageen significant is geslonken, wordt de huid zichtbaar slapper. Meestal verschijnen deze eerste tekens tussen 35 en 45 jaar en is dit de ideale leeftijd om een preventieve behandeling te starten. Door aanmaak van collageen te stimuleren op het moment dat het verlies ernstig wordt, is het mogelijk om huidverslapping te voorkomen of te vertragen.

Behandeling van huidverslapping? 

Wanneer de huid slap, dun en gerimpeld voorkomt, is het collageennetwerk reeds aanzienlijk gekrompen. Een behandeling met collageeninductoren stimuleert de fibroblasten, de huidcellen, om hun activiteit en collageenproductie te verhogen zodat een vaster collageennetwerk wordt gevormd in de huid. Dit verbetert het visuele aspect van de huid en vermijdt verdere aftakeling. Gelaat, hals, décolleté, handen en lichaam kunnen behandeld worden in het kader van huidverslapping. Bij cellulitis, wordt het lichaam soms ook behandeld om het aspect van de “sinaasappelhuid” te verminderen.

Is het gevaarlijk? 

Collageeninductoren bevatten kleine partikels calciumhydroxyapatiet, een bestanddeel dat van nature aanwezig is in het lichaam, zoals in tanden en beenderen. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar ongewenste effecten of complicaties gerelateerd aan een behandeling met calciumhydroxyapatiet zijn mogelijk. De risico’s of mogelijke complicaties zijn : een allergische reactie, een ontstekingsreactie, een infectie, de compressie of occlusie van een bloedvat, de vorming van een knobbel of streng. Hoewel complicaties zeldzaam zijn, is het risico niet nul. De behandeling wordt uitgevoerd door een arts die instaat voor het naleven van alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen om het risico op complicaties te minimaliseren.

Is het resultaat natuurlijk? 

De resultaten zijn volkomen natuurlijk omdat collageeninductoren inwerken op de stevigheid en de kwaliteit van de huid. Het gezicht verandert niet, maar de huid is minder slap en het gezicht lijkt minder verzakt.

Hoelang duurt het resultaat? 

Het resultaat van de behandeling is niet onmiddellijk zichtbaar. Het duurt 3 à 6 maanden om een zichtbaar resultaat te bereiken, dit is de tijd die de fibroblasten nodig hebben om voldoende collageen aan te maken voor de consolidatie van het collageennetwerk in de huid. De stimulatie duurt in totaal ongeveer 12 maanden, waarna de partikels calciumhydroxyapatiet geleidelijk aan door het lichaam worden afgebroken en verdwijnen.

Is het verplicht om de behandeling te herhalen?  

Helemaal niet. Indien de behandeling niet herhaald wordt, herstart het verouderingsproces met een natuurlijk verlies aan collageen vanaf het moment dat alle partikels volledig zijn afgebroken. Indien de behandeling wel herhaald wordt, gaat de collageenstimulatie door en wordt huidverslapping op langere termijn vertraagd. De behandeling wordt om de 12 à 18 maanden aanbevolen.

Tijdens de behandeling? 

De behandeling bestaat uit het homogeen verspreiden van de partikels calciumhydroxyapatiet over de gekozen zone aan de hand van een canule. De behandeling is enigszins pijnlijk, maar duurt niet lang en is volledig draaglijk.

Na de behandeling? 

Na de behandeling is de behandelde zone lichtelijk rood, gezwollen en onregelmatig gedurende enkele uren of dagen. Een blauwe plek kan soms ook ontstaan en zichtbaar blijven gedurende enkele dagen of weken. De normale activiteiten kunnen onmiddellijk hervat worden na een behandeling, maar make-up wordt afgeraden in de behandelde zone de dag van de behandeling. Sport en hitte dienen 1 week vermeden worden terwijl allerhande behandelingen in de behandelde zone, tandheelkundige zorgen en vaccinaties ten minste 2 weken uitgesteld worden na een behandeling.

Hoeveel kost de behandeling?

De prijs wordt bepaald door de hoeveelheid collageenstimulatie en omvat de behandeling door een arts, de nodige hoeveelheid product en de follow-up.

    U kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een behandeling of voor bijkomende informatie.
    De consultatie is gratis.