Anti-aging en esthetische geneeskunde

Verzacht de tekens van veroudering of verbeter uw uitstraling met een natuurlijk resultaat !

Zich goed en zelfzeker voelen én zichzelf blijven is het doel van de anti-aging en de esthetische geneeskunde.

Anti-aging behandelingen zijn bestemd voor wie “mooi oud wil worden”. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is anti-aging niet per se voor wie “bang is om oud te worden”.

De veranderingen die zich voordoen door veroudering zijn welgekend : onsierlijke rimpels en plooien verschijnen en langzamerhand lijkt het gelaat vermoeider of strenger te worden. Anti-aging behandelingen zijn gericht op het verminderen of voorkomen van deze veranderingen met behoud van de natuurlijke gelaatstrekken. Op die manier ziet het gelaat er weer jonger en frisser uit en kan het uiterlijke aspect weer beter overeenstemmen met het innerlijke gevoel.

In de esthetische geneeskunde wordt de term “beautification” gebruikt om aan te duiden dat de behandelingen iemand mooier kunnen maken zonder zijn natuurlijke kenmerken aan te tasten. De beste versie van zichzelf willen zijn met behoud van zijn eigenheid is het doel en de kunst van de esthetische geneeskunde.

Veelgestelde Vragen

Voor wie?

Iedereen kan beroep doen op anti-aging of esthetische geneeskunde om zijn uiterlijke uitstraling, en zo ook het gevoel van welzijn, te verbeteren. Er moet echter aan enkele voorwaarden voldaan moet worden alvorens een behandeling te starten.

Sommige verzoeken kunnen geweigerd worden

Welke behandelingen?

Meestal bestaan er meerdere mogelijkheden per indicatie. Voor welke behandeling wordt gekozen, is afhankelijk van een eventuele persoonlijke voorkeur en van de medische vragenlijst. Een eerste afspraak is belangrijk om behoeften en verwachtingen in kaart te brengen en om vervolgens de juiste behandeling te kiezen. Ook kunnen verschillende behandelingen gecombineerd worden om betere resultaten te bekomen.

Welke indicaties?

Rimpels

Rimpels worden veroorzaakt door onze herhaalde gelaatsuitdrukkingen. De spieren die dan gebruikt worden, plooien de huid telkens op dezelfde plaats : tussen de wenkbrauwen, op het voorhoofd, rond de ogen, rond de mond en op de wangen. Met de tijd is de huid minder bestand tegen deze plooien, de huid “breekt” op die plaatsen en zo verschijnen er rimpels.

Voor de rimpels tussen de wenkbrauwen, op het voorhoofd en rond de ogen, is een behandeling met botuline toxine de eerste keuze omdat het de spieren kan ontspannen die verantwoordelijk zijn voor deze rimpels.

Voor de rimpels op de wangen en rond de mond wordt botuline toxine soms gebruikt, maar worden andere behandelingen eerst aanbevolen : behandelingen die de huidkwaliteit stimuleren, zodat de huid beter bestand is tegen plooien, of behandelingen die zich richten op huidvernieuwing, om bestaande rimpels te vervagen. Mogelijke behandelingen bij rimpels :

Huidverslapping, verzakking en plooien

Verlies van huidstevigheid en verzakking van bepaalde gezichtsdelen veroorzaken ongewenste plooien in het gezicht, zoals : de nasolabiale plooien gelegen tussen de neusvleugels en de mondhoeken, en de marionetplooien gelegen tussen de mondhoeken en de kaaklijn. Door deze plooien kan het gelaat ouder en droeviger lijken en daarom worden ze vaak opgevuld met behulp van hyaluronzuur. Om een langdurig resultaat te bekomen, is het essentieel om ook de oorzaak van deze plooien aan te pakken, met name het verlies aan stevigheid van de huid en de verzakking van het gelaat. Mogelijke behandelingen bij huidverslapping, verzakking en plooien :

Verlies of gebrek aan volume

Volume in een gezicht is belangrijk omdat dit zorgt voor een jeugdige blik. Jonge gezichten zijn meestal ronder met volle wangen omdat het volume er aanwezig is.

Met de jaren wordt volume verloren in het gezicht, het gezicht wordt holler en dit trekt de gelaatstrekken naar beneden. Daardoor kan een ingevallen, vermoeide blik ontstaan die niet per se overeenstemt met het innerlijke gevoel. Door middel van hyaluronzuur kan verloren volume hersteld worden waardoor de gelaatstrekken onmiddellijk gelift worden en het gezicht weer opklaart. Een veel voorkomende angst is om er onnatuurlijk uit te zien na een behandeling, maar dit gebeurt niet omdat volume wordt hersteld en niet toegevoegd.

Soms wordt er gekozen om volume toe te voegen ter hoogte van de wangen, de lippen of de kin. Dit kan om het gezicht mooier te maken met behoud van een natuurlijke uitstraling. Mogelijke behandelingen bij verlies of gebrek aan volume.

Huidkwaliteit bevorderen

Wie droomt er niet van een stralende en gladde huid ? Voor sommigen is dit een realiteit, maar voor anderen vergt het meer inspanningen. Er zijn veel factoren die de huidkwaliteit beïnvloeden : onze genen, waar we geen controle over hebben, maar gelukkig ook veel andere factoren die ons toestaan de huidkwaliteit te verbeteren. Heureusement, de nombreux autres facteurs peuvent être pris en main pour améliorer la qualité de peau.

Een gezonde levensstijl vormt de basis voor een gezonde huid. Dit omvat : gezond eten, voldoende water drinken, voldoende lichamelijke beweging plannen en een goede nachtrust voorzien, alsook stress en tabak vermijden. Wat goed is voor de huid, is ook goed voor de gezondheid en het algemene welzijn.

Daarnaast wordt meer en meer gesproken over “skincare” of een dagelijkse routine voor de huidverzorging. Deze kan eenvoudig of uitgebreid zijn, afhankelijk van de behoeften. Een eenvoudige routine bestaat uit het reinigen, hydrateren en beschermen van de huid tegen schadelijke factoren. Een meer uitgebreide routine omvat bijkomende aandacht voor specifieke problemen zoals acne, pigmentvlekken, grove poriën of preventie van huidveroudering.

Het beschermen van de huid tegen externe, schadelijke factoren (zon, vervuiling, tabak, blauw licht) is cruciaal omdat ze vroegtijdige huidveroudering veroorzaken door het collageen in de huid te beschadigen. Aangezien verschillende anti-aging behandelingen gericht zijn op collageenstimulatie, is het vanzelfsprekend om het reeds bestaande collageen in de huid te beschermen !

Verder zijn er ook behandelingen die voorgaande maatregelen kunnen aanvullen om bij te dragen aan een mooie en heldere huid. Voor een gladdere huidtextuur kan geopteerd worden voor peelings in combinatie met microneedling. En om de huid echt te doen stralen, kan de exfoliërende en reinigende werking van peelings gecombineerd worden met de hydraterende kracht van mesotherapie. Mogelijke behandelingen om de huidkwaliteit te bevorderen :

Huidvernieuwing bevorderen

Met de tijd verliest de huid aan kwaliteit : de huid wordt dunner en lakser, de teint wordt dof en de huidoppervlakte wordt verstoord door fijne lijntjes, wijde poriën of pigmentvlekken.

Met de tijd verliest de huid aan kwaliteit : de huid wordt dunner en lakser, de teint wordt dof en de huidoppervlakte wordt verstoord door fijne lijntjes, wijde poriën of pigmentvlekken. Huidveroudering is het gevolg van een verminderde activiteit ter hoogte van de huidcellen. Doordat er minder cellen worden aangemaakt, wordt de huid dunner. Daardoor hopen dode cellen zich op aan de huidoppervlakte en wordt de teint dof. Bovendien daalt ook de productie van collageen, elastine en hyaluronzuur en verliest de huid zo aan stevigheid, elasticiteit en hydratatie.

Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid omdat collageenvezels niet vervormbaar zijn en een zeer dicht netwerk in de huid vormen. Dit stevig netwerk zorgt ervoor dat de huid glad en ferm blijft. Wanneer dit netwerk minder consistent wordt na verloop van tijd, vertoont de huid plooien en zwakte.

Hyaluronzuur, van nature aanwezig in de huid, zorgt voor hydratatie van binnenuit en geeft de huid een stralend, soepel en vol aspect. Verlies van hyaluronzuur daarentegen, droogt de huid uit van binnenuit, waardoor de huid er schraal en gerimpeld uitziet.

Het verlies aan collageen en hyaluronzuur wordt geschat op 1% per jaar vanaf de leeftijd van 20 jaar. Deze jaarlijkse achteruitgang is erger na de menopauze of door herhaaldelijke blootstelling aan schadelijke factoren zoals zon, vervuiling, tabak of blauw licht. De huid beschermen tegen deze externe factoren is daarom cruciaal om een versnelde huidveroudering te voorkomen !

Ook is een dagelijkse huidverzorging of “skincare” onmisbaar om huidveroudering te vertragen. Deze routine omvat het reinigen en hydrateren van de huid, het beschermen van de huid met antioxidanten (serum met vitamine C) en zonnecrème (factor of SPF 50), en het gebruik van actieve stoffen die de huidvernieuwing stimuleren en de productie van collageen en hyaluronzuur op peil houden (zoals niacinamide, retinol, glycolzuur, resveratrol).

In parallel kunnen anti-aging behandelingen ingeschakeld worden met verschillende doeleinden : herstel voor een reeds beschadigde huid of preventie voor een jongere huid. Microneedling met peelings is een uitstekende combinatie omdat zowel de celvernieuwing als de collageenproductie wordt gestimuleerd. Radiofrequentie, injecties voor collageenstimulatie en gladde draden focussen op maximale stimulatie van de collageenproductie, terwijl mesotherapie zowel op collageen als hyaluronzuur inwerkt om de huid steviger en voller te maken.

Voor een rijpere huid met zichtbare schade, zoals diepe rimpels, pigmentvlekken of uitgesproken huidverslapping, kan geopteerd worden voor een meer invasieve behandeling zoals een “resurfacing” procedure. Het doel is om een nieuwe huidoppervlakte te stimuleren om bestaande schade te vervagen en het algemene uitzicht van de huid te verbeteren. Fractionele radiofrequentie en medium peelings behoren tot de “resurfacing” behandelingen.

Tot slot is de combinatie van exosomen met microneedling een niet-invasieve, interessante behandeling in de anti-aging omwille van een stimulerende en regeneratieve activiteit op de rijpere huid : aldus een zachter alternatief dat gecombineerd mag worden met andere behandelingen. Mogelijke behandelingen om de huidvernieuwing te bevorderen :

Hals, decolleté en handen

De hals, decolleté en handen vereisen ook aandacht om een zekere harmonie te behouden tussen het gelaat en het lichaam. Om die reden is het interessant om de hals, decolleté en handen op te nemen in de dagelijkse huidverzorging. Daarnaast zijn sommige anti-aging behandelingen ook geschikt om deze vergeten zones op te fleuren. Naargelang de behoeften zijn de mogelijke behandelingen : radiofrequentie, injecties voor collageenstimulatie, de draadlift, gladde draden, mesotherapie, peelings of botuline toxine.

Welke zones?

De gebruikelijke zones zijn het gezicht, de hals, de decolleté en de handen.

Is het pijnlijk ?

Dit is afhankelijk van de gekozen behandeling. De meeste behandelingen veroorzaken ongemak of korte pijn, maar zijn volledig draaglijk. Bij pijnlijke behandelingen wordt een plaatselijke verdoving aangeboden door middel van een crème of inspuiting.

Is het gevaarlijk?

Dit is afhankelijk van de gekozen behandeling, de behandelde zone en eventuele medische aandoeningen of medicatiegebruik. Mogelijke risico’s en ongewenste effecten worden besproken bij de eerste afspraak. Over het algemeen zijn de risico’s laag. Het doel van anti-aging en esthetische geneeskunde is om zich beter en mooier te voelen zonder onredelijke risico’s te nemen. Soms worden er specifieke maatregelen opgelegd, voor of na een behandeling, om ongewenste effecten te vermijden. In dit geval is het belangrijk om deze na te leven.

Hoelang duurt de behandeling?

Het nodige aantal sessies is afhankelijk van de gekozen behandeling. Sommige behandelingen vereisen meerdere sessies terwijl voor anderen een enkele sessie kan volstaan. De duur van het bekomen resultaat varieert van 3 maanden tot 2 jaar afhankelijk van de gekozen behandeling. Nadien wordt vaak een onderhoudssessie aanbevolen om het bekomen resultaat te verlengen, maar dit is geen verplichting.

Hoeveel kost de behandeling?

De prijs is afhankelijk van het aantal sessies, de zones of gebruikte producten.
Hieronder kan u een algemene prijslijst raadplegen. Een gedetailleerde prijslijst per behandeling is beschikbaar op de desbetreffende pagina.