Anti-aging en functionele gynaecologie

Herover intiem comfort en welzijn : ontdek de oorzaken van intiem ongemak en hun oplossingen.

Intiem ongemak verstoort het dagelijkse leven en kan op termijn ook zeer belastend zijn.

Klassieke behandelingen bij intieme klachten bestaan uit crèmes of bekkenbodem oefeningen, maar helpen soms onvoldoende om een bevredigend comfort terug te winnen.

Bij Be Life Medical Clinic in Brussel, worden innovatieve behandelingen aangeboden om het intieme comfort zo goed mogelijk te herstellen om weer zorgeloos en ten volle te genieten van het intieme leven.

Veelgestelde Vragen

Waarom? 

Het doel van anti-aging en functionele gynaecologie is het herstel en behoud van intiem comfort in elke situatie van het dagelijkse leven en ongeacht de leeftijd. De term “anti-aging” verwijst naar de ongemakken die gerelateerd zijn aan veroudering, terwijl de term “functioneel” verwijst naar aandoeningen die de natuurlijke, dagelijkse functies van de intieme zone verstoren.

Voor wie?

Vrouwen gestoord door een intiem ongemak ondanks herhaaldelijke behandelingen kunnen beroep doen op anti-aging en functionele gynaecologie. De meest voorkomende klachten zijn : vaginale droogte, jeuk, overgevoeligheid, pijn, zwakte van de bekkenbodem of verlies van intieme sensaties.

Welke zones?

De intieme zones omvatten uitwendig : de vulva, de grote schaamlippen, het perineum en omliggende huid, en inwendig : de vagina.

Welke behandelingen?

Meestal bestaan er meerdere mogelijkheden per klacht. Een eerste afspraak is noodzakelijk om de verschillende mogelijkheden te overlopen en om vervolgens de beste behandeling te kiezen in de gegeven situatie.

Welke indicaties?

Intieme droogte

Wanneer de slijmvliezen van de vagina en de vulva niet meer in staat zijn om voldoende afscheiding te produceren teneinde de intieme zone vochtig te houden, treedt er intieme of vaginale droogte op. Dit kan branderigheid, jeuk of pijn veroorzaken.

De voornaamste oorzaak van intieme droogte is een gebrek aan hormonale stimulatie van de slijmvliezen. Dit is het geval na de menopauze, tijdens de borstvoeding of door het nemen van een “anti-hormonale” behandeling (zoals voor endometriose, vleesbomen of borstkanker). De oorzaak van droogte kan ook psychologisch zijn, zoals stress, angst of een depressie. Soms kan de oorzaak niet achterhaald worden.

Soms kan de oorzaak niet achterhaald worden. De klassieke behandeling van droogte is het gebruik van een hydraterende of hormonale crème om de slijmvliezen te hydrateren en te stimuleren. Daarnaast kan glijmiddel gebruikt worden bij gemeenschap ter comfort. Bij aanhoudende klachten kunnen aanvullende oplossingen overwogen worden :

Intieme zwakte of laxiteit

Wanneer de slijmvliezen en spieren rond de vagina niet meer in staat zijn om voldoende steun te bieden, treedt er vaginale laxiteit op : een gebrek aan strakheid en elasticiteit ter hoogte van de vagina. Vaginale laxiteit kan leiden tot intiem ongemak, verlies van sensaties tijdens gemeenschap, een zwaartegevoel of zelfs urineverlies.

De voornaamste oorzaak van vaginale laxiteit houdt verband met de natuurlijke veroudering van het lichaam. Met de tijd worden lichaamscellen minder actief waardoor de kwaliteit van de huid afneemt, slijmvliezen dunner worden en spieren verzwakken. Met de tijd worden lichaamscellen minder actief waardoor de kwaliteit van de huid afneemt, slijmvliezen dunner worden en spieren verzwakken. Dit fenomeen begint langzaamaan op jonge leeftijd, maar versnelt opeens tijdens de menopauze. Daarom verschijnen de eerste klachten meestal na de menopauze. Echter, een zwangerschap en bevalling kunnen ook bijdragen tot vaginale laxiteit door “uitrekking” van de slijmvliezen en spieren. Hoewel het lichaam zich daarvan meestal herstelt binnen de 6 maanden, kan laxiteit soms langer persisteren.

De klassieke behandeling van vaginale laxiteit is een hydraterende of hormonale crème om de slijmvliezen aan te wakkeren in combinatie met oefeningen die de bekkenbodemspieren verstevigen. De meeste klachten verdwijnen met behulp van deze maatregelen. Bij aanhoudende klachten kunnen aanvullende oplossingen overwogen worden :

Intieme verkramping of vaginisme

Vaginisme is een aandoening waarbij de spieren rond de vagina extreem gespannen zijn. Dit veroorzaakt een verkramping ter hoogte van de ingang en wanden van de vagina en kan pijn of moeilijkheden veroorzaken tijdens gemeenschap.

Vaginisme kan het gevolg zijn van een traumatische ervaring, hetzij fysiek (zoals intense pijn in de intieme zone), hetzij psychologisch (zoals een benauwende ervaring of een agressie). Soms kan de oorzaak niet achterhaald worden.

De behandeling van vaginisme berust enerzijds op de relaxatie van de bekkenbodemspieren en anderzijds op het vermijden van een nieuwe pijnlijke of stressvolle situatie. Indien nodig kan een aanvullende oplossing overwogen worden :

Intieme pijn, ongemak, hinder of overgevoeligheid

Wanneer onaangename prikkels zoals steken, branderigheid, pijn of jeuk in de intieme zone het dagelijkse leven verstoren, is er sprake van intiem ongemak. De klachten kunnen optreden na een toiletbezoek, tijdens het sporten, tijdens of na gemeenschap of gewoonweg in rust.

Verschillende aandoeningen kunnen intiem ongemak veroorzaken : een infectie, irritatie, een kloof, droogte, lichen simplex, lichen sclerosus, chronische vestibulitis, vulvodynie of een overgevoeligheid zonder duidelijke oorzaak.

De aanpak van een intiem ongemak begint met de diagnose van de oorzaak zodat een passende behandeling op tijd kan ingesteld worden. Wanneer de klassieke behandelingen niet volstaan, kunnen aanvullende oplossingen overwogen worden :

Intieme zone en esthetisch aspect

Het intieme welbevinden impliceert ook om voldoening te behouden over het visuele aspect van de intieme zone. Met de tijd verliest de huid aan stevigheid en consistentie, er ontstaan kleine plooien of de huid wordt donkerder. Verschillende oplossingen bestaan om de intieme zone een nieuwe uitstraling te geven :

Is het pijnlijk ?

Dit is afhankelijk van de gekozen behandeling. Sommige behandelingen zijn pijnloos, anderen kunnen ongemakkelijk of pijnlijk zijn. In dat geval wordt een plaatselijke verdoving aangeboden, door middel van een crème of inspuiting, om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken.

Is het gevaarlijk?

Over het algemeen zijn de risico’s laag. Mogelijke risico’s en ongewenste effecten worden besproken bij de eerste afspraak. Indien er specifieke maatregelen gelden voor, tijdens of na een behandeling, worden deze ook uitgelegd bij de eerste afspraak.

Hoelang duurt de behandeling?

Het nodige aantal sessies is afhankelijk van de gekozen behandeling, de beginsituatie en het gewenste resultaat. Soms wordt nadien een onderhoudssessie aanbevolen, afhankelijk van de indicatie.

Hoeveel kost de behandeling?

De prijs is afhankelijk van het type behandeling en aantal sessies.

Een eerste consultatie is nodig om een behandelplan te bepalen.